Home » Uncategorized » SAMPLE GENERAL KNOWLEDGE FOR NIFT 2014 ENTRANCE

SAMPLE GENERAL KNOWLEDGE FOR NIFT 2014 ENTRANCE

NIFT SAMPLE PAPER

 

(GENERAL KNOWLEDGE)

1. 

Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world’s

A.

largest railway station

B.

highest railway station

C.

longest railway station

D.

None of the above

 

2. 

Entomology is the science that studies

A.

Behavior of human beings

B.

Insects

C.

The origin and history of technical and scientific terms

D.

The formation of rocks

 

3. 

Eritrea, which became the 182nd member of the UN in 1993, is in the continent of

A.

Asia

B.

Africa

C.

Europe

D.

Australia

 

4. 

Garampani sanctuary is located at

A.

Junagarh, Gujarat

B.

Diphu, Assam

C.

Kohima, Nagaland

D.

Gangtok, Sikkim

 

 

 

 

 

 

 

5. 

For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded?

A.

Physics and Chemistry

B.

Physiology or Medicine

C.

Literature, Peace and Economics

D.

All of the above

 

6. 

Hitler party which came into power in 1933 is known as

A.

Labour Party

B.

Nazi Party

C.

Ku-Klux-Klan

D.

Democratic Party

7. 

FFC stands for

A.

Foreign Finance Corporation

B.

Film Finance Corporation

C.

Federation of Football Council

D.

None of the above

 

8. 

Fastest shorthand writer was

A.

Dr. G. D. Bist

B.

J.R.D. Tata

C.

J.M. Tagore

D.

Khudada Khan

 

9. 

Epsom (England) is the place associated with

A.

Horse racing

B.

Polo

C.

Shooting

D.

Snooker

 

 

 

10. 

First human heart transplant operation conducted by Dr. Christian Bernard on Louis Washkansky, was conducted in

A.

1967

B.

1968

C.

1958

D.

1922

 

11. 

Galileo was an Italian astronomer who

A.

developed the telescope

B.

discovered four satellites of Jupiter

C.

discovered that the movement of pendulum produces a regular time measurement

D.

All of the above

 

12. 

Habeas Corpus Act 1679

A.

states that no one was to be imprisoned without a writ or warrant stating the charge against him

B.

provided facilities to a prisoner to obtain either speedy trial or release in bail

C.

safeguarded the personal liberties of the people against arbitrary imprisonment by the king’s orders

D.

All of the above

13. 

Exposure to sunlight helps a person improve his health because

A.

the infrared light kills bacteria in the body

B.

resistance power increases

C.

the pigment cells in the skin get stimulated and produce a healthy tan

D.

the ultraviolet rays convert skin oil into Vitamin D

 

14. 

Golf player Vijay Singh belongs to which country?

A.

USA

B.

Fiji

C.

India

D.

UK

 

15. 

Guarantee to an exporter that the importer of his goods will pay immediately for the goods ordered by him, is known as

A.

Letter of Credit (L/C)

B.

laissezfaire

C.

inflation

D.

None of the above

 

16. 

First Afghan War took place in

A.

1839

B.

1843

C.

1833

D.

1848

 

17. 

Gulf cooperation council was originally formed by

A.

Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia and United Arab Emirates

B.

Second World Nations

C.

Third World Nations

D.

Fourth World Nations

 

18. 

First China War was fought between

A.

China and Britain

B.

China and France

C.

China and Egypt

D.

China and Greek

 

 

 

 

19. 

Dumping is

A.

selling of goods abroad at a price well below the production cost at the home market price

B.

the process by which the supply of a manufacture’s product remains low in the domestic market, which batches him better price

C.

prohibited by regulations of GATT

D.

All of the above

 

20. 

For the Olympics and World Tournaments, the dimensions of basketball court are

A.

26 m x 14 m

B.

28 m x 15 m

C.

27 m x 16 m

D.

28 m x 16 m

 

21. 

Federation Cup, World Cup, Allywyn International Trophy and Challenge Cup are awarded to winners of

A.

Tennis

B.

Volleyball

C.

Basketball

D.

Cricket

 

22. 

Each year World Red Cross and Red Crescent Day is celebrated on

A.

May 8

B.

May 18

C.

June 8

D.

June 18

 

23. 

Famous sculptures depicting art of love built some time in 950 AD – 1050 AD are

A.

Khajuraho temples

B.

Jama Masjid

C.

Sun temple

D.

Mahabalipuram temples

 

 

 

 

24. 

Gravity setting chambers are used in industries to remove

A.

SOx

B.

NOx

C.

suspended particulate matter

D.

CO

25. 

Guwahati High Court is the judicature of

A.

Nagaland

B.

Arunachal Pradesh

C.

Assam

D.

All of the above

 

26. 

Friction can be reduced by changing from

A.

sliding to rolling

B.

rolling to sliding

C.

potential energy to kinetic energy

D.

dynamic to static

 

27. 

During eleventh Antarctic Expedition in Nov. 1991/March 1992 ____ was installed.

A.

SODAR (SOnic Detection And Ranging)

B.

Second Permanent Station ‘Maitree’

C.

First permanent station ‘Dakshin Gangotri’

D.

None of the above

 

 

 

 

 

28. 

From the following, choose the set in which names of Secretary-Generals of the UNO are arranged in correct chronological order?

A.

U Thant, Kurt Waldheim, Dag Hammarskjoeld, Trygve Lie.

B.

Trygve Lie, Dag Hammarskjoeld, U Thant, Kurt Waldheim.

C.

Trygve Lie, U Thant , Dag Hammarskjoeld, Kurt Waldheim.

D.

U Thant, Dag Hammarskjoeld, Trygve Lie, Kurt Waldheim.

 

29. 

Fire temple is the place of worship of which of the following religion?

A.

Taoism

B.

Judaism

C.

Zoroastrianism (Parsi Religion)

D.

Shintoism

 

30. 

Film and TV institute of India is located at

A.

Pune (Maharashtra)

B.

Rajkot (Gujarat)

C.

Pimpri (Maharashtra)

D.

Perambur (Tamilnadu)

 

31. 

Georgia, Uzbekistan and Turkmenistan became the members of UNO in

A.

1991

B.

1992

C.

1993

D.

1994

 

 

 

 

 

 

32. 

Guru Gobind Singh was

A.

the 10th Guru of the Sikhs

B.

founder of Khalsa, the inner council of the Sikhs in 1699

C.

author of Dasam Granth

D.

All the above

 

33. 

Hermann Scheer (Germany) received right Livelihood Award in 1999 for

A.

his indefatigable work for thepromotion of solar energy worldwide

B.

his long standing efforts to end the impunity of dictators

C.

showing that organic agriculture is a key to both environmental sustainability and food security

D.

None of the above

 

34. 

Germany signed the Armistice Treaty on ____ and World War I ended

A.

January 19, 1918

B.

May 30, 1918

C.

November 11, 1918

D.

February 15, 1918

 

35. 

During World War II, when did Germany attack France?

A.

1940

B.

1941

C.

1942

D.

1943

 

 

 

 

 

 

 

 

36. 

Frederick Sanger is a twice recipient of the Nobel Prize for

A.

Chemistry in 1958 and 1980

B.

Physics in 1956 and 1972

C.

Chemistry in 1954 and Peace in 1962

D.

Physics in 1903 and Chemistry in 1911

37. 

The ozone layer restricts

A.

Visible light

B.

Infrared radiation

C.

X-rays and gamma rays

D.

Ultraviolet radiation

 

38. 

Eugenics is the study of

A.

altering human beings by changing their genetic components

B.

people of European origin

C.

different races of mankind

D.

genetic of plants

 

39. 

Euclid was

A.

Greek mathematician

B.

Contributor to the use of deductive principles of logic as the basis of geometry

C.

Propounded the geometrical theorems

D.

All of the above

 

 

 

 

 

40. 

Ecology deals with

A.

Birds

B.

Cell formation

C.

Relation between organisms and their environment

D.

Tissues

 

41. 

Filaria is caused by

A.

Bacteria

B.

Mosquito

C.

Protozoa

D.

Virus

 

42. 

Goa Shipyard Limited (GSL) was established in

A.

1958

B.

1957

C.

1956

D.

1955

43. 

DRDL stands for

A.

Defence Research and Development Laboratary

B.

Department of Research and Development Laboratory

C.

Differential Research and Documentation Laboratary

D.

None of the above

 

44. 

Who was the first Indian Chief of Army Staff of the Indian Army ?

A.

Gen. K.M. Cariappa

B.

Vice-Admiral R.D. Katari

C.

Gen. Maharaja Rajendra Singhji

D.

None of the above

 

 

 

45. 

FRS stands for

A.

Fellow Research System

B.

Federation of Regulation Society

C.

Fellow of Royal Society

D.

None of the above

 

46. 

Escape velocity of a rocket fired from the earth towards the moon is a velocity to get rid of the

A.

Earth’s gravitational pull

B.

Moon’s gravitational pull

C.

Centripetal force due to the earth’s rotation

D.

Pressure of the atmosphere

 

47. 

GATT (General Agreement on Tariffs and Trade) is

A.

international agreement signed in 1947 between non-communist nations with the object of encouraging international trade unobstructed by tariff barriers

B.

agreement which seeks to achieve its aim by arranging and encouraging bargaining with trade concessions between members

C.

Both option A and B

D.

None of the above

 

48. 

Coral reefs in India can be found in

A.

the coast of Orissa

B.

Waltair

C.

Rameshwaram

D.

Trivandrum

 

49. 

For safety, the fuse wire used in the mains for household supply of electricity must be made of metal having

A.

low melting point

B.

high resistance

C.

high melting point

D.

low specific heat

 

50. 

Golden Temple, Amritsar is India’s

A.

largest Gurdwara

B.

oldest Gurudwara

C.

Both option A and B are correct

D.

None of the above

 

51. 

During World War I Germany was defeated in the Battle of Verdun on the western front and Romania declared war on the eastern front in the year

A.

1914 AD

B.

1915 AD

C.

1916 AD

D.

1917 AD

 

52. 

Heavy Water Project (Talcher) and Fertilizer plant (Paradeep) are famous industries of

A.

Orissa

B.

Tamil nadu

C.

Andhra Pradesh

D.

Kerala

 

53. 

Hamid Karzai was chosen president of Afghanistan in

A.

2000

B.

2001

C.

2002

D.

2003

 

 

 

 

 

54. 

Durand Cup is associated with the game of

A.

Cricket

B.

Football

C.

Hockey

D.

Volleyball

55. 

Headquarters of UNO are situated at

A.

New York, USA

B.

Haque (Netherlands)

C.

Geneva

D.

Paris

 

56. 

First International Peace Congress was held in London in

A.

1564 AD

B.

1798 AD

C.

1843 AD

D.

1901 AD

 

57. 

For seeing objects at the surface of water from a submarine under water, the instrument used is

A.

kaleidoscope

B.

periscope

C.

spectroscope

D.

telescope

 

58. 

Dr. Zakir Hussain was

A.

the first Muslim president of India

B.

first vice president of India

C.

first president of Indian National Congress

D.

first speaker of Lok Sabha

 

 

 

 

 

 

 

 

59. 

G-15 is an economic grouping of

A.

First World Nations

B.

Second World Nations

C.

Third World Nations

D.

Fourth World Nations

 

60. 

Fathometer is used to measure

A.

Earthquakes

B.

Rainfall

C.

Ocean depth

D.

Sound intensity

61. 

For galvanizing iron which of the following metals is used?

A.

Aluminium

B.

Copper

C.

Lead

D.

Zinc

 

62. 

Economic goods are

A.

all commodities that are limited in quantity as compared to their demand

B.

Commodities that is available according to their demand

C.

Commodities that is available more as compared to demand

D.

None of the above

 

63. 

For purifying drinking water alum is used

A.

for coagulation of mud particles

B.

to kill bacteria

C.

to remove salts

D.

to remove gases

 

 

 

64. 

Hockey was introduced in the Asian Games in

A.

1958 in Tokyo

B.

1962 in Jakarta

C.

1966 in Bangkok

D.

1970 in Bangkok

 

65. 

ESCAP stands for

A.

Economic and Social Commission for Asia and Pacific

B.

European Society Council for Africa and Pacific

C.

Economic and Social Commission for Africa and Pacific

D.

None of the above

 

66. 

Firdausi was

A.

a poet

B.

well known for his epic ‘Shahnama’

C.

Both option A and B

D.

None of the above

67. 

Himalayan Mountaineering Institute is at

A.

Darjeeling

B.

Dehradun

C.

Marmago

D.

Dispur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

68. 

Gabriel Daniel Fahrenheit was

A.

a German Physicist

B.

developed the mercury thermometer in 1714

C.

devised temperature scale

D.

All of the above

 

69. 

During the first crusade, crusaders reached Jerusalem and captured it in

A.

1000 AD

B.

1099 AD

C.

1200 AD

D.

1515 AD

 

70. 

Dr. Linus Carl Pauling is the only person to have won two Nobel prizes individually for

A.

Chemistry in 1954, Peace Prize in 1962

B.

Peace Prize in 1954, Chemistry in 1962

C.

Physics in 1954, Medicine in 1962

D.

Medicine in 1954, Physics in 1962

 

71. 

Free market is

A.

a condition in the international market where nations do not impose customs duty or other taxes on import of goods

B.

market where the price of a commodity is determined by free play of the forces of supply and demand

C.

ports that are exempted from payment of customs duty on articles of commerce, primarily to encourage tourism

D.

None of the above

 

 

 

 

 

 

72. 

East Timor, which became the 191st member of the UN, is in the continent of

A.

Asia

B.

Africa

C.

Europe

D.

South America

73. 

Free surface of a liquid behaves like a sheet and tends to contract to the smallest possible area due to the

A.

force of adhesion

B.

force of friction

C.

centrifugal force

D.

force of cohesion

 

74. 

Gopal Krishna Gokhale

A.

started as a maths teacher and rose to the position of the principal of Ferguson College, Pune

B.

founded the servants of India Society

C.

served as President of the Indian National Congress in 1907

D.

All of the above

 

75. 

GNLF stands for

A.

Gorkha National Liberation Front

B.

Gross National Liberation Form

C.

Both option A and B

D.

None of the above

 

 ANSWERS : 

Answers : General Knowledge

1.A           24.C        48.C        72.A

2.B           25.D       49.A        73.D

3.B           26.A        50.A        74.D

4.B           27.A        51.C        75.A

5.D          28.B        52.A        76.A

6.B           29.C        53.C        77.A

7.B           30.A        54.B

8.A           31.B        55.A

9.A           32.D       56.C

10.A        33.A        57.B

11.D       34.C        58.A

12.D       35.A        59.C

13.D       36.A        60.C

14.B        37.D       61.D

14.A        38.A        62.A

15.A        39.D       63.A

16.A        40.C        64.A

17.A        41.B        65.A

18.A        42.B        66.C

19.D       43.A        67.A

20.B        44.A        68.D

21.B        45.C        69.B

22.A        46.A        70.A

23.A        47.C        71.B

 

 

 

 

 

 

76. 

Excessive secretion from the pituitary gland in the children results in

A.

increased height

B.

retarded growth

C.

weakening of bones

D.

None of the above

 

77. 

Fa-Hien was

A.

the first Buddhist pilgrim of China to visit India during the reign of Chandragupta Vikramaditya

B.

the discoverer of Puerto Rico and Jamaica

C.

the first Buddhist pilgrim of India to visit China

D.

None of the above

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: