Home » Uncategorized » ENGLISH SAMPLE QUESTIONS FOR NIFT ENTRANCE

ENGLISH SAMPLE QUESTIONS FOR NIFT ENTRANCE

DESIGN CIRCLE

ENGLISH SAMPLE PAPER . MAXIMUM TIME : 1HOUR 30 MINS

Direction (Qs. 1 to 25) :                   In the following questions choose the word which best expresses the meaning of the given word.

1.              INDICT

(A)           Condemn

(B)           Reprimand

(C)           Accuse

(D)           Allege

2.              SCINTILLATING

(A)           Smouldering

(B)           Gilittering

(C)           Touching

(D)           Warming

3.              REFECTORY

(A)           Restaurant

(B)           Parlour

(C)           Living Room

(D)           Dining Room

4.              DISTINCTION

(A)           Diffusion

(B)           Disagreement

(C)           Different

(D)           Degree

5.              IMPROVEMENT

(A)           Advancement

(B)           Betterment

(C)           Promotion

(D)           Preference

6.              RABBLE

(A)           Mob

(B)           Noise

(C)           Roar

(D)           Rubbish

7.              TEPID

(A)           Hot

(B)           Warm

(C)           Cold

(D)           Boiling

8.              MAYHEM

(A)           Jubilation

(B)           Havoc

(C)           Excitement

(D)           Defeat

9.              TIMID

(A)           Fast

(B)           Slow

(C)           Medium

(D)           Shy

10.           CANTANKEROUS

(A)           Quarrelsome

(B)           Rash

(C)           Disrespectful

(D)           Noisy

11.           PRECARIOUS

(A)           Cautious

(B)           Critical

(C)           Perilous

(D)           Brittle

12.           GARNISH

(A)           Paint

(B)           Garner

(C)           Adorn

(D)           Abuse

13.           VIGOUR

(A)           Strength

(B)           Boldness

(C)           Warmth

(D)           Enthusiasm

14.           CANDID

(A)           Apparent

(B)           Explicit

(C)           Frank

(D)           Bright

15.           BRIEF

(A)           Limited

(B)           Small

(C)           Little

(D)           Short

16.           GARRULITY

(A)           Credulity

(B)           Senility

(C)           Loquaciousness

(D)           Speciousness

17.           FURORE

(A)           Excitement

(B)           Worry

(C)           Flux

(D)           Anteroom

18.           NEUTRAL

(A)           Unbiased

(B)           Non-aligned

(C)           Undecided

(D)           Indifferent

19.           LAMENT

(A)           Complain

(B)           Comment

(C)           Condone

(D)           Console

20.           Masterly

(A)           Crafty

(B)           Skilful

(C)           Meaningful

(D)           Cruel

21.           MOROSE

(A)           Annoyed

(B)           Gloomy

(C)           Moody

(D)           Displeased

22.           BARE

(A)           Uncovered

(B)           Tolerate

(C)           Clear

(D)           Neat

23.           EMBEZZLE

(A)           Misappropriate

(B)           Balance

(C)           Remunerate

(D)           Clear

24.           CORPULENT

(A)           Lean

(B)           Gaunt

(C)           Emaciated

(D)           Obese

25.           AUGUST

(A)           Common

(B)           Ridiculous

(C)           Dignified

(D)           Petty

Directions (Qs. 26 to 55) :             In the following questions choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words.

26.           MALICIOUS

(A)           Kind

(B)           Boastful

(C)           Generous

(D)           Indifferent

27.           FAMILIAR

(A)           Unpleasant

(B)           Dangerous

(C)           Friendly

(D)           Strange

28.           PRELIMINARY

(A)           Final

(B)           First

(C)           Secondary

(D)           Initial

29.           DOUBTFUL

(A)           Famous

(B)           Certain

(C)           Fixed

(D)           Important

30.           REMISS

(A)           Forgetful

(B)           Watchful

(C)           Dutiful

(D)           Harmful

31.           INDISCREET

(A)           Reliable

(B)           Honest

(C)           Prudent

(D)           Stupid

32.           FRESH

(A)           Faulty

(B)           Sluggish

(C)           Disgraceful

(D)           Stale

33.           ANNOY

(A)           Praise

(B)           Rejoice

(C)           Please

(D)           Reward

34.           TRANSPARENT

(A)           Semi-transparent

(B)           Muddy

(C)           Opaque

(D)           Dark

35.           REVEALED

(A)           Denied

(B)           Concealed

(C)           Ignored

(D)           Overlooked

36.           EXTRAVAGANCE

(A)           Luxury

(B)           Poverty

(C)           Economy

(D)           Cheapness

37.           CROWDED

(A)           Busy

(B)           Congested

(C)           Quiet

(D)           Deserted

38.           SHRINK

(A)           Contract

(B)           Spoil

(C)           Expand

(D)           Stretch

39.           ENMITY

(A)           Important

(B)           Unnecessary

(C)           Friendship

(D)           Likeness

40.           EXODUS

(A)           Influx

(B)           Home-coming

(C)           Return

(D)           Restoration

41.           CULPABLE

(A)           Defendable

(B)           Blameless

(C)           Careless

(D)           Irresponsible

42.           SUBSERVIENT

(A)           Aggressive

(B)           Straightforward

(C)           Dignified

(D)           Supercilious

43.           AWARE

(A)           Uncertain

(B)           Ignorant

(C)           Sure

(D)           Doubtful

44.           GRACEFUL

(A)           Rough

(B)           Expert

(C)           Miserable

(D)           Awkward

45.           AUTONOMY

(A)           Slavery

(B)           Subordination

(C)           Dependence

(D)           Submissiveness

46.           NADIR

(A)           Modernity

(B)           Zenith

(C)           Liberty

(D)           Progress

47.           CONCEDE

(A)           Object

(B)           Refuse

(C)           Grant

(D)           Accede

48.           SUPPRESS

(A)           Encourage

(B)           Grow

(C)           Praise

(D)           Permit

49.           FAMOUS

(A)           Disgraced

(B)           Notorious

(C)           Evil

(D)           Popular

50.           EXPAND

(A)           Contract

(B)           Condense

(C)           Congest

(D)           Conclude

51.           ARROGANT

(A)           Polite

(B)           Cowardly

(C)           Meek

(D)           Gentlemanly

52.           ENORMOUS

(A)           Soft

(B)           Average

(C)           Tiny

(D)           Weak

53.           URBANE

(A)           Illiterate

(B)           Backward

(C)           Discourteous

(D)           Orthodox

54.           HOSTILITY

(A)           Courtesy

(B)           Hospitality

(C)           Relationship

(D)           Friendliness

55.           BELITTLE

(A)           Praise

(B)           Flatter

(C)           Exaggerate

(D)           Adore

56.           HAPLESS

(A)           Cheerful

(B)           Consistent

(C)           Fortunate

(D)           Shapely

Direction (Qs. 57 to 101) :             Read the passages given and then answer the following questions.

PASSAGE 1

Speech is a great blessing but it can also be a great curse, for while it helps us to make our intentions and desires known to our fellows, it can also, if we use it

carelessly, make our attitude completely misunderstood. A slip of the tongue, the use of an unusual word, or of an

ambiguous word, and so on, may create an enemy where we had hoped to win a friend.  Again, different classes of people

use different vocabularies, and the ordinary speech of an educated man may strike an uneducated listener as pompous.  Unwittingly, we may use a word which bears a different

meaning to our listener from what is does to men of our own class.  Thus speech is not a gift to use lightly without thought, but one which demands careful handling.  Only a fool will express himself alike to all kinds and conditions of men.

57.           Speech can be a curse, because it can

(a)            hurt others.

(b)           lead to careleassness.

(c)            create misunderstanding.

(d)           reveal our intentions

58.           A “slip of the tongue” means something said

(a)            wrongly by change.

(b)           unintentionally.

(c)            without giving proper thought.

(d)           to hurt another person.

59.           While talking to an uneducated person, we should use

(a)            ordinary speech.

(b)           his vocabulary.

(c)            simple words.

(d)           polite language.

60.           If one used the same style of language with everyone, one would sound

(a)            flat

(b)           boring

(c)            foolish

(d)           democratic

61.           The best way to win a friend is to avoid

(a)            irony in speech.

(b)           pomposity in speech.

(c)            verbosity in speech.

(d)           ambiguity in speech.

PASSAGE  2

Mahatma Gandhi believed that industrialization was no answer to the problems that plague the mass of India?s poor and that villagers should be taught to be self-sufficient in food, weave their own cloth from cotton and eschew the

glittering prizes that the twentieth century so temptingly offers.  Such an idyllic and rural paradise did not appear

to those who inherited the reins of political power.

62.           Which one of the following best illustrates the

relationship between the phrases;

(i)  “eschew the glittering prizes” and

(ii)  “idyllic and rural paradise”

(a)            Unless you do (i), you cannot have (ii)

(b)           (i) and (ii) are identical in meaning

(c)            First of all you must have (ii) in order to do (i)

(d)           The meaning of (i) is directly opposite to (ii)

63.           Mahatma Gandhi’s views opposed industrialization of villages because

(a)            it would help the poor and not the rich.

(b)           it would take away the skill of the villagers.

(c)            it would affect the culture of the Indians.

(d)           it would undermine self-sufficiency and destroy the beauty of life of the villager.

64.           The meaning of “the glittering prizes that the twentieth century so temptingly offers” is

(a)            pursuit of a commercialised material culture.

(b)           replacement of rural by urban interests.

(c)            complete removal of poverty.

(d)           absence of violence and corruption.

65.           Mahatma Gandhi’s dream of “an idyllic and rural paradise” was not shared by

(a)            those who did not believe in the industrialization of the country.

(b)           those who called him the Father of the Nation.

(c)            those who inherited political power after

independence.

(d)           those who believed that villages should be self-sufficient in food and cloth.

66.           The basis of “an idyllic and rural paradise” is

(a)            rapid industrialization of villages.

(b)           self-sufficiency in food and clothes and simplicity of the lifestyle.

(c)            bringing to the villages the glittering prizes of the twentieth century.

(d)           supporting those holding powerful political positions.

PASSAGE 3

Organisations are institutions in which members compete for status and power.  They compete for the

resources of the organization, for example, finance to expand their own departments, for career advancement and

for power to control the activities of others.  In pursuit of these aims, groups are formed and sectional interests

emerge.  As a result, policy decisions may serve the ends of the political and career systems rather than those of the concern.  In this way, the goals of the organization

may be displaced in favour of sectional interests and individual ambition.  These preoccupations sometimes prevent the emergence of organic systems.  Many of the electronics firms in their study had recently created research and development departments employing highly qualified and well-paid scientists and technicians.  Their high pay and expert knowledge were sometimes seen as a threat to the established order of rank, power and privilege.  Many senior managers had little knowledge of the technicalities and possibilities of new developments and electronics.  Some felt that close cooperation with the experts in an organic system would reveal their ignorance and show that their experience was now redundant.

67.           The author makes out a case for

(a)            organic system.

(b)           research and development in organizations.

(c)            an understanding between senior and middle level executives.

(d)           a refresher course for senior managers.

68.           The theme of the passage is

(a)            groupism in organizations.

(b)           individual ambitions in organizations.

(c)            frustration of senior managers.

(d)           emergence of sectional interests in organizations.

69.           Policy decision in organization would involve

(a)            cooperation at all levels in the organization.

(b)           modernization of the organization.

(c)            attracting highly qualified personnel.

(d)           keeping in view the larger objectives of the organization.

70.           “Organic system” as related to the organization implies its

(a)            growth with the help of export knowledge.

(b)           growth with inputs from science and technology.

(c)            steady all-round development.

(d)           natural and unimpeded growth.

71.           The author tends to see the senior managers as

(a)            ignorant and incompetent.

(b)           a little out of step with their work environment.

(c)            jealous of their younger colleagues.

(d)           robbed of their rank, power and privilege

PASSAGE 4

Corduroy is fast establishing itself as this year’s fabric.  While the ribbed cotton itself provides utilitarian tenacity, texture and warmth, it is the Fabric’s long-held associations that may provide a hint to its current revival as a fabric for all seasons. It is corduroy’s link with good breeding and country living that made it an essential ingredient in the Gentleman’s wardrobe along with Wellington boots and a decent woolly.  It combines the comfortable nonsense appeal of cotton with the perfectly correct luxury finish of

velvet.  Corduroy has the ability to appear either supremely sophisticated or rough and ready.

72.           Which one of the following best describes the passage?

(a)            It tells us about the usefulness of corduroy.

(b)           It talks about the virtues of corduroy.

(c)            It persuades us to buy corduroy.

(d)           It makes us understand the everlasting appeal of corduroy to the young.

73.           According to the author, the special quality of corduroy is that

(a)            it needs no ironing.

(b)           it combines the virtues of both cotton and velvet.

(c)            it contains the correct mixture of cotton and velvet.

(d)           both the rich and that not-so-rich can afford to buy it.

74.           According to the passage, corduroy is essential in

a gentleman’s wardrobe because

(a)            it goes with Wellington boots.

(b)           its current revival gives a taste of the latest fashion.

(c)            it has its associations with good upbringing and a conservative lifestyle.

(d)           it can be an idea alternative to woolen clothes.

75.           When the writer refers to corduroy’s “utilitarian

tenacity” he means that

(a)            though expensive, it is economic in the long-run.

(b)           it is useful because it is durable.

(c)            it has remained fashionable over several years.

(d)           it does not need frequent washing.

76.           Corduroy is a fabric for all seasons because

(a)            it can be worn not only in winter but also in summer.

(b)           of its peculiar texture and warmth.

(c)            it is made popular by catchy advertisements.

(d)           gentlemen can wear it on both formal and informal occasions.

PASSAGE 5

Detective stories tend to glorify crime.  Murderers, gangsters and crooks of all kinds are described as tough, cunning and courageous individuals who know how to take care of themselves and how to get what they want.  In James McCain’s The Postman Always Rings Twice, for instance, the villain is a much more impressive character than his victim.  He is casual, brave smart and successful with women.  It is true that he finally gets caught.  But he is punished for a crime that he did not commit, so that

his conviction is hardly a triumph of justice.  Besides, looking back over the exciting life of the criminal, the

reader might conclude that it was worth the risk.

77.           According to the passage given above, detective stories

(a)            make interesting reading

(b)           are hardly worth reading

(c)            encourage readers to commit crimes

(d)           tend to create wrong notions about crimes and punishment

78.           Murderers, gangsters and crooks referred to in the passage given above

(a)            always manage to get away

(b)           are often glorified in detective stories

(c)            are wiser than their victims

(d)           know how to escape from law

79.           According to the passage, the life of a criminal

(a)            is exciting

(b)           is hardly worth the risk

(c)            is seldom presented in the right perspective

(d)           ends in a triumph of justice

80.           The passage mentions James McCain.

(a)            as an author of a detective story

(b)           as brave, smart and successful with women

(c)            as tough cunning and courageous

(d)           as being more impressive than others

81.           According to this passage, a criminal in a detective story generally gets caught

(a)            for the crimes he has committed

(b)           because of his careless mistakes

(c)            because the police is smarter than the criminals

(d)           for the crimes he has not committed

PASSAGE 6

There is more than modicum of truth in the assertion that “a working knowledge of ancient history is

necessary to the intelligent interpretation of current events”.  But the sage who uttered these words of wisdom

might well have added something on the benefits of studying, particularly, the famous battles of history for

the lessons they contain for those of us who lead or aspire to leadership.  Such a study will reveal certain qualities

and attributes which enabled the winners to win and certain deficiencies which caused the losers to lose.  And the

student will see that the same pattern recurs consistently, again and again, throughout the centuries.

82.           The expression “more than a modicum of truth” means

(a)            some truth

(b)           much truth

(c)            more than a small amount of truth

(d)           nothing but truth

83.           In this context, “intelligent interpretation of current events” means

(a)            rational explanation of vents.

(b)           appropriate understanding of events.

(c)            intellectual outlook on events.

(d)           skilful interpretation of events.

84.           According to the writer, a study of the famous battles of history would

(a)            be beneficial to wise men

(b)           provide food to modern leaders for reflection

(c)            be more useful than a general knowledge of ancient history

(d)           help us understand the art of modern warfare.

85.           A knowledge of history is necessary to interpret

current problems because.

(a)            they have roots in the past.

(b)           they can be contrasted with the past events.

(c)            they may be repetitions of past events.

(d)           only then they can be put in a proper context.

86.           A person who aspires to lead could learn from the history of battles

(a)            what led the previous leaders win a battle.

(b)           what made them lose a battle.

(c)            the qualities and deficiencies of commanders of these battles.

(d)           the strategies that they have evolved in course of these battles.

PASSAGE  7

The casual horrors and the real disasters are thrown at newspaper readers without discrimination.  In the

contemporary arrangements for circulating the news, an important element, evaluation, is always weak and often wanting entirely.  There is no point anywhere along the line where someone puts his foot down for certain and

says, “This is important and that doesn’t amount to a row of beans; deserves no one’s attention, and should travel

the wires no farther”.  The junk is dressed up to look as meaningful as the real news.

87.           The writer of the above passage

(a)            seems to be happy with the contemporary arrangements fro circulating news

(b)           is shocked by the casual stories about horrors and disasters reported in the newspapers

(c)            wants better evaluation of news before publication

(d)           wants to put his foot down on news stories

88.           Newspapers lack a sense of discrimination because

(a)            they do not separate the real news from mere sensationalism

(b)           they have to accept whatever is received on the wires

(c)            limited manpower makes serious evaluation impossible

(d)           people don’t see the difference

between “junk” and “real” news

89.           The passage implies that

(a)            there has to be censorship on newspapers

(b)           there is no point in having censorship

(c)            newspapers always dress up junk to look meaningful

(d)           one has to be strict in selecting news items

90.           Evaluation of news would imply

(a)            less dependence on modern systems of communication

(b)           more careful analysis of each news story and its value

(c)            separating beans from junk

(d)           discriminating horrors from disasters

91.           In the above passage, the phrase “amounts to a row

of beans” means that the news

(a)            is weak and often wanting entirely

(b)           deserves no one?s attention

(c)            should travel the wires

(d)           is junk dressed up as real news

PASSAGE 8

The world dismisses curiosity by calling it idle or mere idle curiosity even though curious persons are seldom

idle.  Parents do their best to extinguish curiosity in their children because it makes life difficult to be faced everyday with a string of unanswerable questions about what makes fire hot or why grass grows.  Children whose

curiosity survives parental discipline are invited to join our university.  With the university, they go on asking

their questions and trying to find the answers.  In the eyes of a scholar, that is what a university is for.  Some

of the questions which the scholars ask seem to the world to be scarcely worth asking, let alone answering.  They

asked questions too minute and specialized for you and me

to understand without years of explanation.  If the world

inquires of one of them why he wants to know the answer to a particular question he may say especially if he is a scientist, that the answer will in some obscure way make possible a new machine or weapon or gadget.  He talks that way because he knows that the world understands and

respects utility.

But to you who are now part of the university, he will say that he wants to know the answer simply because he

does not know it, the way the mountain climber wants to climb a mountain, simply because it is there.  Similarly a

historian asked by an outsider why he studies history may

come out with the argument that he has learnt to repeat on such occasions, something about knowledge of the past

making it possible to understand the present and mould the future.  But if you really want to know why a historian

studies the past, the answer is much simpler, something happened and he would like to know what.  All this does not mean that the answers which scholars find to their questions have no consequences.  They may have enormous consequences but these seldom form the reason for asking the question or pursuing the answers.  It is true that

scholars can be put to work answering questions for the sake of the consequences as thousands are working now, for example, in search of a cure for cancer.  But this is not the primary function of the scholars.  For the consequences are usually subordinate to the satisfaction of curiosity.

92.           The common people consider some of the questions that the scholars ask unimportant

(a)            as they are too lazy and idle

(b)           as they are too modest

(c)            as it’s beyond their comprehension

(d)           as it is considered a waste of time

93.           A historian really studies the past

(a)            to comprehend the present and to reconstruct the future

(b)           to explain the present and plan the future

(c)            to understand the present and make fortune

(d)           to understand the present and mould the future

94.           Children whose curiosity survives parental discipline means

(a)            children retaining their curiosity in spite of being discouraged by their parents

(b)           children pursuing their mental curiosity

(c)            children’s curiosity subdued due to parents’ intervention

(d)           children being disciplined by their parents

95.           According to the passage, parents do their best to discourage curiosity in their children

(a)            because they have no time

(b)           because they have no patience to answer them

(c)            because they feel that their children ask stupid questions continuously

(d)           because they are unable to answer all their questions

96.           According to the passage, the children make life difficult for their parents

(a)            by their ceaseless curiosity

(b)           by unceasing bombardment of questions

(c)            by asking irrelevant questions

(d)           by posing profound questions

PASSAGE 9

The Indian Middle Class consists of so many strata that it defies categorization under a single term class,

which would imply a considerable degree of homogeneity.  Yet two paradoxical features characterize its conduct fairly uniformly: extensive practice and intensive abhorrence of corruption.

In the several recent surveys of popular perceptions of corruption, politicians of course invariably

and understandably top the list, closely followed by bureaucrats, policemen, lawyers, businessmen and the

quintessential middle class.  If teachers do not figure high on this priority list.  It is not for lack of trying, but for lack of opportunities.  Over the years, the sense

or shock over acts of corruption in the middle class has witnessed a stead de-cline, as its ambitions for a better

material life have soared but the resources for meeting

such ambitions have not kept pace.

What is fascinating, however, is the intense yearning of this class for a clean corruption less polity

and society, a yearning that has again and again surfaced with any figure public or obscure, focusing on his mission

of eradicating corruption.  Even the repeated failure of this promise on virtually every man’s part has not

subjected it to the law of diminishing returns.

97.           The Indian Middle Class is

(a)            defiant

(b)           mysterious

(c)            homogeneous

(d)           stratified

98.           Teachers are not high on the list of corruption because they do not have

(a)            courage

(b)           opportunities

(c)            support

(d)           ambition

99.           This yearning, over the years, has

(a)            persisted

(b)           soared

(c)            declined

(d)           disappeared

100.        Who figure on top of the list of corruption?

(a)            businessmen

(b)           lawyers

(c)            politicians

(d)           policemen

101.        The Indian Middle Class intensely yearns for

(a)            better material resources

(b)           extensive practice of corruption

(c)            clean honest society

(d)           law of increasing returns

Direction (Qs. 1O2 to 199) :         Read each sentence to find out

whether there is any grammatical error in it.  The error, if any, will be in one part of the sentence.  The letter of that part is the answer.  If there is no error, the answer

is (D).  (ignore the errors of punctuation, if any).

102.        (A) A team of three Indians, two Canadians and three

Japanese /(B) was successful in climbing the highest

mountain peak on /(C) its third attempt. /(D) No error.

103.        (A) I am sure that all my monthly expenses /(B) would

exceed the income /(C) If I do not economic. /(D) No error.

104.        (A) He explained the matter /(B) at great length /(C)

but I was not the wiser. /(D) No error.

105.        (A) Salim and Antony are such good friends /(B) that

one won?t go to the pictures /(C) without his coming too.

/(D) No error.

106.        (A) He loved /(B) none but /(C) his neighbour?s

daughter. /(D) No error.

107.        (A) It does not matter how you do it; /(B) what I want

is that /(C) you should finish the work within a month. /(D)

No error.

108.        (A) Most of the members at the meeting felt /(B) that

the group appointed for investigating the case /(C) were not

competent to do the job efficiently. /(D) No error.

109.        (A) Samir, who is a close friend of mine, /(B) told me

that he was smelling /(C) the rice from a distance of fifty

yards while coming to my house. /(D) No error.

110.        (A) She hardly knew how to do that problem, /(B) and so

went to her teacher, and asked her, /(C) ?How this problem

is to be solved?? /(D) No error.

111.        (A) The course provide /(B) not only theoretical inputs

/(C) but also practical training. /(D) No error.

112.        (A) Since we are friends /(B) there should be no secret

/(C) between you and I. /(D) No error.

113.        (A) Shanghai is /(B) bigger than any city /(C) of the

world. /(D) No error.

114.        (A) The person which was /(B) recommended for the

position /(C) did not fulfil the prescribed qualifications.

/(D) No error.

115.        (A) It is time /(B) we should accept all our people as

equals /(C) and as partners in the task of building a strong

and united nation. /(D) No error.

116.        (A) Every motorist knows, /(B) road signs?whether

symbols or colour codes?have an immediacy /(C) that neither

the spoken nor the written word can match. /(D) No error.

117.        (A) I had hoped to have met him yesterday /(B) to

discuss the matter with him /(C) but he was not in his

house, and so I could not meet him. /(D) No error.

118.        (A) He speaks /(B) not only Tamil /(C) but Telugu as

well. /(D) No error.

119.        (A) Troy was taken by Greeks; /(B) this formed the

basis of a story /(C) which has become famous. /(D) No error.

120.        (A) Our conception of /(B) what should a science of

mental life be /(C) has changed considerably since James?

time. /(D) No error.

121.        (A) In these days of inflation /(B) a ten rupee?s note

will not buy you /(C) even an ordinary meal. /(D) No error.

122.        (A) The retiring principal asked his old pupils /(B) to

take the interest in the school /(C) after he has retired.

/(D) No error.

123.        (A) It is difficult /(B) for anyone /(C) to past time

thus. /(D) No error.

124.        (A) When I get a cold /(B) it takes me weeks /(C) to

shake it off. /(D) No error.

125.        (A) You must /(B) remember me /(C) to post this letter.

/(D) No error.

126.        (A) I am thinking of /(B) to go to Agra /(C) for my

cousin?s marriage. /(D) No error.

127.        (A) Had I /(B) known it earlier /(C) I would contact

you. /(D) No error.

128.        (A) He was sure /(B) that he should /(C) win the prize.

/(D) No error.

129.        (A) He is wiring /(B) for the /(C) last four hours.

/(D) No error.

130.        (A) He was in such hurry /(B) that the didn?t /(C) wait

for me. /(D) No error.

131.        (A) Will you lend me /(B) little money /(C) to tide

over this crisis. /(D) No error.

132.        (A) The President had hardly spoken /(B) a few words

/(C) when the microphone stopped functioning. /(D) No error.

133.        (A) In an English paper /(B) Examiners should give as

much weightage to language /(C) as they give to contents.

/(D) No error.

134.        (A) My father is going /(B) to the office /(C) five day

week. /(D) No error.

135.        (A) The thief broke in the /(B) house at the /(C) five

day week. /(D) No error.

136.        (A) The long-awaited moment at last came, /(B) and we

set out for the station, /(C) as merry a band of children as

I have ever seen before or since. /(D) No error.

137.        (A) In a report issued by Indian Statistical Institute,

/(B) the Iron and Steel Industry is investing more than any

other /(C) Indian industry in fighting pollution. /(D) No error.

138.        (A) Block of residential flats /(B) are coming up /(C)

near our house. /(D) No error.

139.        (A) The test will not need /(B) more than one and half

hour /(C) to finish. /(D) No error.

140.        (A) Will you be /(B) at Board meeting /(C) on next

Wednesday? /(D) No error.

141.        (A) If you will work hard, /(B) you will get goods

grades /(C) in examinations. /(D) No error.

142.        (A) Do you know /(B) to play /(C) the guitar? /(D) No

error.

143.        (A) At the station /(B) I?ll hire a coolie /(C) to

carry my baggages. /(D) No error.

144.        (A) The geography teacher /(B) told the class that /(C)

the earth was round. /(D) No error.

145.        (A) There is still /(B) little tea /(C) left in the

cup. /(D) No error.

146.        (A) He has not been attending /(B) English classes /(C)

since one month. /(D) No error.

147.        (A) He persisted /(B) to do it /(C) in spite of my

advice. /(D) No error.

148.        (A) You can get /(B) all the information that you want

/(C) in this book. /(D) No error.

149.        (A) I am hearing /(B) a lot about /(C) the problem of

AIDS these days. /(D) No error.

150.        (A) It is easy to see that /(B) a lawyer?s demeanour in

court /(C) may be prejudicial against the interests of his

client. /(D) No error.

151.        (A) If you lend him a book /(B) he will lend it to some

one else /(C) and never you will get it back. /(D) No error.

152.        (A) What does Professor Dhavan /(B) spend so many hours

/(C) in the laboratory for? /(D) No error.

153.        (A) Sixty miles /(B) are /(C) a good distance. /(D) No

error.

154.        (A) The tall three girls /(B) had left /(C) the day

before. /(D) No error.

155.        (A) After sunset /(B) every member of the team /(C)

went to their houses. /(D) No error.

156.        (A) Each one of the boys /(B) have paid /(C) the

tuition-fee. /(D) No error.

157.        (A) With little patience /(B) you will be able to /(C)

cross this hurdle. /(D) No error.

158.        (A) He was in a hurry /(B) because he had an

appointment /(C) with the company?s director. /(D) No error.

159.        (A) Many health-conscious people /(B) prefer margarine

/(C) than butter. /(D) No error.

160.        (A) Mr. Praful Patel /(B) is not attending his office

/(C) for the last one month. /(D) No error.

161.        (A) The customer handed over /(B) a hundred-rupees note

/(C) to the shopkeeper. /(D) No error.

162.        (A) The reason Ram /(B) is absent from his duty /(C) is

because he is unwell. /(D) No error.

163.        (A) If I were him, /(B) I would have taught /(C) those

cheats a lesson. /(D) No error.

164.        (A) You must either tell me /(B) the whole story or at

least /(C) the first half of it. /(D) No error.

165.        (A) Twice twelve /(B) makes /(C) twenty-four. /(D) No

error.

166.        (A) It is necessary /(B) that every body /(C) must have

a house. /(D) No error.

167.        (A) The school is /(B) within hundred yards /(C) from

the church. /(D) No error.

168.        (A) It is true /(B) that God helps those /(C) who helps

themselves. /(D) No error.

169.        (A) She has never /(B) approve of him /(C) working as a

clerk. /(D) No error.

170.        (A) My wife has got /(B) a new job /(C) a month ago.

/(D) No error.

171.        (A) He is not to blame /(B) for what has happened /(C)

for he is in no way connected with it. /(D) No error.

172.        (A) Whenever you go to a temple /(B) you must put off

/(C) your shoes at the entrance. /(D) No error.

173.        (A) I asked my servant /(B) to burn the lamp /(C) as it

was getting dark. /(D) No error.

174.        (A) The charges in this hospital /(B) are less than

/(C) the hospital near my house. /(D) No error.

175.        (A) The company has put up an advertisement /(B) in

newspapers /(C) all over the country. /(D) No error.

176.        (A) Will you please buy /(B) some jaggery for me /(C)

if you go to the market? /(D) No error.

177.        (A) After leaving his office /(B) he went directly /(C)

to a restaurant. /(D) No error.

178.        (A) I am much pleased /(B) to know that /(C) you have

topped the list. /(D) No error.

179.        (A) My papa is /(B) in bad mood /(C) today. /(D) No error.

180.        (A) My friend asked me /(B) if I can lend him my Parker

pen /(C) for a few days. /(D) No error.

181.        (A) Rita is going /(B) for aerobics classes /(C)

everyday in the morning. /(D) No error.

182.        (A) She is /(B) five years /(C) senior than me. /(D) No

error.

183.        (A) We are four brothers and sisters living in this

house /(B) but neither of us is /(C) satisfied with it. /(D)

No error.

184.        (A) The Prime Minister has said that India would not

have spent so much on defence /(B) if some of the

neighbouring countries /(C) adopted the policy of

restricting defence expenditure. /(D) No error.

185.        (A) That house /(B) is costing me /(C) ten thousand

rupees. /(D) No error.

186.        (A) I wonder /(B) how am I /(C) to do it. /(D) No error.

187.        (A) Sheela has scored a first class /(B) in her final

exams, /(C) isn?t it? /(D) No error.

188.        (A) A lot of travel delay is caused /(B) due to the

inefficiency and lack of good management /(C) on behalf of

the railways. /(D) No error.

189.        (A) The warden /(B) forbade the student /(C) from

leaving the hostel. /(D) No error.

190.        (A) He will certainly help you /(B) if you will ask him

/(C) in a pleasant manner. /(D) No error.

191.        (A) Two-thirds of the book /(B) were /(C) rubbish. /(D)

No error.

192.        (A) The world /(B) comprises /(C) good and bad people.

/(D) No error.

193.        (A) The conductor asked the passenger /(B) why hadn?t

he purchased a ticket /(C) in advance to board the bus. /(D)

No error.

194.        (A) It is unfortunate that /(B) many youngsters get

/(C) addicted to gamble. /(D) No error.

195.        (A) Can I lend /(B) your pencil /(C) for a minute,

please? /(D) No error.

196.        (A) The eminent speaker?s speech /(B) was broadcasted

over /(C) all the major radio stations. /(D) No error.

197.        (A) The child /(B) picked up a burned paper /(C) from

the street. /(D) No error.

198.        (A) The Sharmas /(B) are living in this colony /(C) for

the last eight years. /(D) No error.

199.        (A) All the furnitures have been /(B) sent to the new

house /(C) located in a village. /(D) No error.

Direction (Qs. 200 to 225) :          Complete the given sentences with appropriate words.

200. Football players, generally known for their elevated testosterone levels, would see crying as ______ unmanly rather than a humanistic trait ______ by either sex.

A. sickeningly. . . thwarted

B. inherently. . . experienced

C. inexplicably. . . enjoyed

D. intentionally. . . fostered

E. plausibly. . . envisioned

201. Despite the fact that Frank Lloyd Wright communities are almost ______, they leave behind a ______ legacy of architecture and furniture design.

A. obsolete. . . transitory

B. dormant. . . modest

C. extinct. . . vital

D. self-sufficient. . . prodigious

E. isolated. . . robust

202. The majority of the villagers in this seemingly forgotten land, are ______ vegetarians; that is, they only eat meat during a holy celebration, or whenever they can afford it, which, because of the ludicrously high prices, is practically never.

A. sometimes B. clandestine C. staunch

D. adamant E. reluctant

203.The ______ lecture hall could seat the entire graduating class including guests; some said it was it was even _______.

A. burgeoning. . . elaborate

B. bodacious. . . monumental

C. elaborate. . . haughty

D. commodious. . . enormous

E. capacious. . . miniscule

204.The secretary ______ agreed to ______ the president’s decision, knowing that the information was less than factual and against her basic beliefs regarding deceptive sales practices.

A. grudgingly. . . abide by

B. willingly. . . support

C. secretively. . . acknowledge

D. maliciously. . . sway

E. furtively. . . foster

205.Either the fishing at Redington Beach is ______, or I went there on an off day.

A. plentiful

B. overrated C. caustic

D. sporadic

E. invigorating

206. His ______ remarks really detracted from the overall speech; he should not have so readily strayed from his subject.

A. repugnant B. digressive C. redundant D. innocuous E. enigmatic

207. He acted with great ______, as if he were a diplomat without regard for crimination.

A. emotion

B. restraint

C. concern

D. statesmanship E. disdain

208. As I was describing my encounter with the alien, he had the most ______ stare, as if he didn’t believe a word I was saying.

A. amazing

B. dumbfounded C. incredulous D. blank

E. obdurate

209. The ______ of horns heard while gridlocked at the traffic jam was as discordant as an untamed orchestral performance.

A. blaring

B. harmonic C. sequencing D. cacophony E. syncopated

210. Her ______ demeanor was understandable given the loss of her brother; indeed, most of us were rather ______.

A. lachyromose. . . dolorous

B. reprehensible. . . enigmatic

C. subtle. . . raucous

D. determined. . . committed

E. displaced. . . focused

211. It was a rather ______ mystery, full of twists and turns and surprises and ______ most difficult to predict.

A. tawdry. . .foreshadowing

B. knotty. . .nuances

C. subtle. . .characters

D. obvious. . .reversals

E. easily understood. . .clever redirections

212. He is the ______ of evil; he lies, cheats, steals,

murders, and boasts of his anti-societal behavior.

A. antithesis B. plaintiff C. epitome D. harbinger E. picture

213. It is commonly believed that statesman Frederick Douglass ______ patterned his autobiography after the ______ of the former slave Olaudah Equiano.

A. effectively. . . notations

B. knowingly. . . diary

C. accidentally. . . writings

D. intentionally. . . narrative

E. expectantly. . . accomplishments

214.Legislative leaders found it desirable to ______ prohibition, partially in order to recover revenue from taxation on spirits.

A. enforce

B. abrogate

C. stave

D. modify

E. obdurate

215.It is incomprehensible that the tax codes should be such a ______ instead of a straightforward bracket based on gross earnings, notwithstanding deductions.

A. farce

B. joke

C. labyrinth

D. calamity

E. malfeasance

216.The editorial, in obvious opposition to the article appearing in yesterday’s newspaper, was well- written, well-documented, factual, and nonconfrontational, the only intent of which seemed to be to ______ the article.

A. repudiate

B. contradict

C. correct

D. lend credence

E. show support

217.It is within the______years that wisdom evidences itself, when those long in tooth, grayed in hair, and physically feeble demonstrate knowledge that is only paid for with the price of age.

A. latent

B. dormant

C. transcended D. tenacious E. crepuscular

218. Now is not the time for ______ decisions, but ______ in our cause for freedom.

A. difficult. . . acquiescence

B. peaceful. . . tenacity

C. austere. . . commitment

D. tentative. . . resolution

E. weak. . . discourse

219.In order to ______ ratings, the incumbent directed party loyalists to flood the media with ______ about recent developments in job creation.

A. bolster. . . accolades

B. improve. . . talk

C. explain. . . data

D. nullify. . . falsehoods

E. mollify. . . rumors

220. Unfortunately, she was left with only a false hope of recovery, purely ______.

A. derisive

B. divisive

C. delirious

D. delusive

E. derivational

221. To help counter a claim by some that the doctor was a ______, he was forced to ______ his rather impressive list of documented accomplishments.

A. specialist. . . disclose

B. charlatan. . . cite

C. generalist. . . specify

D. lark. . . mitigate

E. masque. . . castigate

222. The seemingly common plague of invading a country steeped in centuries of traditions is finding oneself in a veritable ______ concerning what to do when the major fighting is over and pockets of resistance continue for years.

A. nightmare B. circus

C. challenge D. quagmire E. gridlock

223. Jeff would make a good student council leader if he weren’t such an absolute confirmed pleasure seeker, party animal, and absolutely ______ in his endeavors.

A. conservative B. workaholic C. consecrated D. committed E. hedonistic

224.Until Reagan and Gorbachev, the relationship between the USA and USSR had been rather ______.

A. tenuous B. terse

C. trite

D. obscured E. poised

225. Given that she came to the mediation with such an ______ attitude, it is no wonder there was little movement toward any harmonious agreement;

I mean, she was absolutely ______.

A. exemplary. . .disciplined

B. insolated. . .fixated

C. immovable. . .outspoken

D. open. . .maleable

E. obdurate. . .incorrigible

ANSWERS :

  1. (C)
  2.  (B)
  3.  (D)
  4.  (C)
  5.  (B)
  6.  (A)
  7.  (B)
  8.  (B)
  9.  (D)
  10. 10.  (A)
  11. 11.  (B)
  12. 12.  (C)
  13. 13.  (A)
  14. 14.  (C)
  15. 15.  (D)
  16. 16.  (C)
  17. 17.  (A)
  18. 18.  (A)
  19. 19.  (A)
  20. 20.  (B)
  21. 21.  (B)

22. (A)

  1. 23.  (A)
  2. 24.  (D)
  3. 25.  (C)

26. (C)

27. (D)

28. (A)

29. (B)

30. (C)

31. (C)

32. (D)

33. (C)

34. (C)

35. (B)

36. (C)

37. (D)

38. (D)

39. (C)

40. (A)

41. (A)

42. (C)

43. (B)

44. (A)

45. (C)

46. (B)

47. (B)

48. (B)

49. (B)

50. (B)

51. (A)

52. (C)

53. (C)

54. (D)

55. (C)

56. (C)

57. (c)

58. (c)

59. (b)

60. (c)

61. (d)

62. (d)

63. (b)

64. (c)

65. (a)

66. (b)

67. (a)

68. (d)

69. (c)

70. (b)

71. (a)

72. (b)

73. (d)

74. (c)

75. (b)

76. (a)

77. (d)

78. (b)

79. (c)

80. (a)

81. (d)

82. (c)

83. (a)

84. (b)

85. (c)

86. (c)

87. (c)

88. (a)

89. (c)

90. (b)

91. (b)

92. (c)

93. (d)

94. (a)

95. (d)

96. (a)

97. (c)

98. (b)

99. (a)

  1. (c)
  2. (c)
  3.  (D)
  4. (C)
  5. (B)
  6. (C)
  7. (D)
  8. (B)
  9. (C)
  10. (D)
  11. (A)
  12. (A)
  13. (C)
  14. (B)
  15. (A)
  16. (B)
  17. (D)
  18. (A)
  19. (C)
  20. (A)
  21. (B)
  22. (B)
  23. (B)
  24. (C)
  25. (A)
  26. (B)
  27. (B)
  28. (C)
  29. (B)
  30. (A)
  31. (A)
  32. (B)
  33. (D)
  34. (D)
  35. (C)
  36. (A)
  37. (C)
  38. (C)
  39. (A)
  40. (B)
  41. (C)
  42. (C)
  43. (B)
  44. (C)
  45. (D)
  46. (B)
  47. (C)
  48. (B)
  49. (B)
  50. (A)
  51. (D)
  52. (C)
  53. (A)
  54. (B)
  55. (A)
  56. (C)
  57. (B)
  58. (A)
  59. (D)
  60. (C)
  61. (B)
  62. (B)
  63. (A)
  64. (A)
  65. (D)
  66. (B)
  67. (C)
  68. (B)
  69. (C)
  70. (B)
  71. (A)
  72. (A)
  73. (B)
  74. (B)
  75. (C)
  76. (A)
  77. (D)
  78. (D)
  79. (A)
  80. (B)
  81. (B)
  82. (C)
  83. (C)
  84. (B)
  85. (A)
  86. (B)
  87. (B)
  88. (C)
  89. (C)
  90. (D)
  91. (B)
  92. (B)
  93. (B)
  94. (C)
  95. (C)
  96. (A)
  97. (B)
  98. (D)
  99. (B)
  100. (A)
  101. (B)
  102. (C)
  103. (E)
  104. (D)
  105. (A)
  106. (B)
  107. (B)
  108. (E)
  109. (C)
  110. (D)
  111. (A)
  112. (B)
  113. (C)
  114. (D)
  115. (B)
  116. (C)
  117. (A)
  118. (E)
  119. (D)
  120. (A)
  121. (D)
  122. (B)
  123. (D)
  124. (E)
  125. (A)
  126. (E)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: