Home » Uncategorized » PRACTICE GK PAPER FOR NIFT (WITH ANSWERS)

PRACTICE GK PAPER FOR NIFT (WITH ANSWERS)

Desizn Circle

DESIZN CIRCLE

SET 1 

Genereal knowledge questionS

1).when was battle of kalinga fought?

Ans: 261 BC

2).when did Russian revolution took place?

Ans: 1917

3).when was first world war was fought?

Ans: 1914-1918

4). Who was the director of the movie “Slumdog Millionaire”?

Ans: Danny Boyle

5).Which imaginary line divides earth in two equal parts?

Ans: Equator

6).who was the costume designer for the movie “Rockstar”

Ans: Aki Nirula

7).who is the brand ambassador for nakshatra  diamond jewellery?

Ans: Katrina Kaif

8). Gandhi Peace Prize for the year 2000 was awarded to the former President of South Africa along with?

Ans: Grameen Bank of Bangladesh

9).The first Indian to receive noble prize in literature is ?

Ans: Ravindra Nath Tagore

10).What is the full form of MANREGA?

Ans: Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act.

11).who is better known as father of Delhi metro?   E.Sreedharan

12). Who became the first Indian Director to shoot at NASA? Ashutosh Gawariker(Film-Swadesh)

13). To commemorate 100 years of Indian cinema, the Filmfare Trophy be this year who have __________ base? Golden.

14). To commemorate 100 years of Indian cinema, the Filmfare Trophy be this year who have __________ base? Shipra

15).Who is the renowned soccer player on 9 December 2012 set the record for most goals in a calendar year by scoring his 86th goal of 2012? Lionel Messi

16). Gulf War began in which year? 1991

17). Russia launches the first artificial satellite “Sputnik” in  which year ? 1957

18).  The year ______ marks the discovery of North Pole by Commander Peary? 1909

19). End of World War I was held in the year ________.? 1918

20).  Suez canal opened in the year ______ .?1869 a.d.

21). Columbus sailed for the New World on his first voyage and discovered America in the year ______.?1492 A.d,

22Parkash Singh Badal on 14 March 2012, sworn in as chief minister of ___________.Punjab

23).Who is the Minister of External Affairs? Salman Khurshid

24). Who painted The Haywain? John Constable

25). Which is the only State that touches Sikkim? West Bengal

26). The largest producer of tea in the world is? India

27). The Bhakra Dam is built across the river? Sutlej

28). Which company has made the largest inbound foreign direct investment in India till date? Vodafone

29). The site of Harappa is located on the bank of river? Ravi

30). The Indian research station Himadri is located at ? arctic region

31). Which reactions is the main cause of the energy radiation from the Sun? fusion reaction

32). The most abundant gas in the earth’s atmosphere is?nitrogen

33). The working principle of a washing machine is? Centrifugation

34). Through which mountain range passes the Konkan Railway Track? Western ghat

35). which products is ‘De Beers’ associated? Diamond

36). Major producer of mulberry silk in India is? Karnataka.

37). Which was mainly responsible for the Bhopal Mishap in 1984? Methyl Isocyanate

38). Which country is the largest rice producing nation in the world? China

39). The Planning Commission of India was established in the year? 1950

40). Green Revolution was started in? 1960

41). Seleucus Nicator was defeated by? Chandragupta maurya

42). The Thar Express goes to? Pakistan

43). Name the process of production of energy in the Sun? Nuclear Fusion

44). The least populated State in India is? Sikkim

45). Who was the last king of the Maurya dynasty? Brihadratha

46). How many Fundamental Duties have been incorporated in the Constitution of India? Ten

47). ‘Green Park’, where test cricket is played, is located in? Kanpur

48). Shiv Kumar Sharma is famous for? Santoor recital.

49). Who is the author of the book ‘Beyond the lines : An Auto-biography’? kuldip nayar

50). Mudumalai Sanctuary is famous for? Elephants.

SET 2 

1). Who acted as Mahatma Gandhi for the movie “Gandhi”..?

Ans: Ben Kingsley

2).  Which Indian actor acted in Hollywood movie “Mission Impossible :Ghost protocol”?

Ans: Anil kapoor

3).who is mascot  for 2014 Fifa world cup?

Ans: Armadillo

4). Who is the ICC cricketer of the year  for 2012?

Ans: Virat Kohli

5). Which city is known as ‘Electronic City of India’?

Ans: Bangalore

6). Who is the costume designer of “The Dirty picture”?

Ans: NIharika Khan

7)which hindi  movie got the national award for the year 2012?

Ans: I Am

8). ‘Vijay Stambha’ is situated in?

Ans: Chittor

9). Badrinath is situated on the bank of river?

Ans: Alaknanda

10). ‘Mandi House’ is a?

Ans: the office of Director General of Doordarshan.

11). Washing soda is the common name for?

Ans: Sodium carbonate.

12). Who co-founded Hotmail in 1996 and then sold the company to Microsoft?

Ans: Sabeer Bhatia

13). What does AM mean?

Ans: Amplitude modulation

14). Who built the world’s first binary digit computer: Z1…?

Ans: Konrad Zuse

15). Where is the headquarters of Intel located?

Ans: Santa Clara, California

16). Who wrote the famous book – ‘We the people’?

Ans: Nani Palkhivala.

17). The lead character in the film ‘The Bandit Queen’ has been played by?

Ans: Seema Biswas

18). The highest civilian award of India ‘Bharat Ratna’ has been awarded to only two foreigners so far. One of them is Nelson Mandela. The other is

Ans: Abdul Ghaffar khan

19).Who is the chairman of Planning Commission?

Ans:prime minister

20).when is national voter day celebrated?

Ans :25th January

21).which filmstar inaugurated Goa international film festival in 2012?

Ans :akshay kumar

22). Which bank in India is known as “Bankers bank”?

Ans: Reserve bank of India

23). Who won 5 crore rs. At KBC at present edition?

Ans: Sanmeet kaur

24). ‘Rosh Hashanah’ is the new year’s day of which communities?

Ans: Jews

25). Who is the father of Geometry?

Ans: Euclid

26). Sanjay Dutt, a noted film actor was held under which law

Ans: TADA

27).What is the full form of FIFA?

Ans: Fédération Internationale de Football Association(FIFA)

28).who was the Prime Minister of England when India got Independence?

Ans: Clement Attlee

29). American president Barack Obama is from which political party?

Ans:Republican party

30).Who is the chief Minister of Jammu and Kashmir?

Ans: Omar Abdullah

31).Which instrument did Pandit Ravi Shankar Played?

Ans: Sitar

32). Who is known as ‘Desert Fox’?

Ans: Gen. Rommel

33). The title of ‘sparrow’ given to?

Ans: Major General Rajinder Singh

34). Who headed the first scientific group to leave for Antarctica in 1982?

Ans: Dr. S.Z. Kasim

35). The Battle of Plassey was fought in

Ans: 1757

36). The use of spinning wheel (Charkha) became common during ?

Ans: 14th Century AD

37).what are  Upanishads?

Ans: a source of Hindu philosophy

38).who is the global brand ambassador of “Tag Hegur”

Ans: Leonardo de caprio

39).who is the parent company of Reebok?

Ans: Adidas

40). Who is the minister of external affair?

Ans: Salman Khurshid

41).who Is the lok Sabah speaker at  present?

Ans: meera Kumar

42).what is the capital of Austria?

Ans: Vienna

43). “Sikki “ handicraft belong to which state?

Ans: Bihar

44).When was the constitution of India implemented?

Ans: 26th January 1950

45).which is the most populous state in India?

Ans: Uttar Pradesh

46).Where and when was the first Olympic games were held?

Ans; Greece ,1896

47). Among the new wonders of the world where is “coliseum” located?

Ans: Rome

48).Who became the First women ruler of Delhi?

Ans: Razia Sultan

49).who was elected the president of Afghanistan in 2001?

Ans: Hamid Karzai

50).who was the chief guest for republic day on 26th January 2013?

Ans: Bhutan King Jigme Khesar Namgyel Wangchuck

                                                 SET 3

General knowledge questions….

1).which is the only man made structure that can be seen from the moon?

Ans;  The great wall of china.

2).for how many categories noble prize is given.?

Ans : 6 (literature ,physics ,chemistry , peace,psychology or medicine and economics science).

3). Which is the largest desert region in Asia?

Ans: Gobi desert  mangolia.

4).who is India’s first individual Olympic gold medallist?

Ans: Abhinav  Bindra  at Beijing Olympics. 10 meter air rifle.

 

5).who is the chief justice of India ?

Ans:  Altamas kabir.

 

6).Who is known as “Nightangle of India”?

Ans: Sarojini naidu.

 

7).Where did vasco-de gama landed in India?

Ans : Calicut

 

8).Who designed the symbol for Indian Rupee?

Ans:  D Udaya Kumar

 

9).Where  20th FIFA World Cup is going to be held?

Ans: Brazil.

 

10).who wrote the book “Gitanjali”?

Ans: Rabindra nath Tagore

 

11). Permanent Secretariat to coordinate the implementation of SAARC programme is located at?

Ans: Kathmandu (Nepal)

 

12). The year 1995 is the Golden Jubilee year of which of the following international organisations?

Ans: UNO

 

13). The United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) is located at which of the following places?

Ans :Geneva

 

14). Who was the first Indian to be President of UN General Assembly?

Ans: Mrs. Vijay Lakshmi Pandit

 

15). The International Court of Justice is located at

Ans: Hague

 

 

16). The members of the Rajya Sabha are elected by

Ans: elected members of the legislative assembly.

 

17). The members of Lok Sabha hold office for a term of

Ans: 5 years

 

18). The minimum age required to become the prime minister of India is

Ans :25 years

 

19). ‘Natya – Shastra’ the main source of India’s classical dances was written by

Ans: Bharat Muni

 

20). The last Mahakumbh of the 20th century was held at

Ans: Haridwar.

 

21). The National Song of India was composed by

Ans: Bankim Chandra Chatterji.

 

22). Which of the  place is famous for Chikankari work, which is a traditional art of embroidery?

Ans: Lucknow

 

23). Which scientist discovered the radioactive element radium?

Ans: Marie Curie.

 

24). Mohiniattam dance from developed originally in which state?

Ans: kerala

 

25).the parliament of Iran is called ?

Ans: majlish

 

26). What piece of clothing was invented by French fashion designer Louis Reard in 1946?

Ans: Bikini.

 

27). ‘Bagh’, a village in Gwalior is famous for

Ans: Cave Painting

 

28). The world famous ‘Khajuraho’ sculptures are located in

Ans: Madhya Pradesh

 

29). The ‘Golconda Fort’ is in which state?

Ans: Andhra Pradesh

 

30). The World Environment Day is celebrated on

Ans: june 5

 

31). Who has been awarded the first lifetime Achievement Award for his/her contribution in the field of Cinema?

Ans: Ashok kumar

 

32). The first black American to win the Nobel Prize for literature is

Ans: Toni Morrison

 

33). The most commonly used bleaching agent is

Ans: chlorine

 

34).which political leader started his career as a cartoonist.?

Ans:Bala sahib Thackrey.

 

35).sushil kumar winner of rs.5 crore in KBC previous season is brand ambassador of which  government scheme?

Ans:MANREGA(Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act)

36).who got filmfare award for best actress?

Ans:Vidya balan.

37).ABP news was previously better known as ?

Ans:Star News

38).who owns Zoom Tv ?

Ans: The Times Group.

39). Who is the world’s richest person?

Ans: carlos slim..(mexico)

40). The largest city in Latin America is

Ans: Mexico city

41). The largest gulf in the world is

Ans: Gulf of Mexico

42). First Afghan War took place in

Ans: 1839

43). Who was the first Indian Chief of Army Staff of the Indian Army ?

Ans: Gen. K.M. Cariappa

44). Coral reefs in India can be found in?

Ans: Rameshwaram

45). The ozone layer restricts?

Ans: Ultraviolet radiation

46). The gas usually filled in the electric bulb is?

Ans: nitrogen

47). The average salinity of sea water is

Ans: 3.5%

48). The element common to all acids is?

Hydrogen

49). Non stick cooking utensils are coated with

Ans: Teflon

50).who is the new vice president of Indian national congress?

Ans: Rahul gandhi

4


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: