Home » Uncategorized » GENERAL KNOWLEDGE – GEOGRAPHY SECTION

GENERAL KNOWLEDGE – GEOGRAPHY SECTION

                                                      GEOGRAPHY

1. The Homolographic projection has the correct representation of

A.Shape

B.area

C.Baring                  

D.distanceView

Ans. (B)

2. The latitudinal differences in pressure delineate a number of major pressure zones, which correspond with

A.zones of climate

B.zones of oceans

C.zones of land

D.zones of cyclonic depressions

Ans. (a)

3. The higher the wind speed and the longer the fetch or distance of open water across which the wind blows and waves travel, the ____ waves and the ____ energy they process.

A.larger, more

B.larger, less

C.smaller, more

D.smaller, less

Ans.(a)

4. The hazards of radiation belts include

A.deterioration of electronic circuits

B.damage of solar cells of spacecraft

C.adverse effect on living organisms

D.All of the above

Ans.(d)

 

5. The great Victoria Desert is located in

A.Canada

B.West Africa

C.Australia

D.North America

Ans.(c)

6. The intersecting lines drawn on maps and globes are

A.latitudes

B.longitudes

C.geographic grids

D.None of the above

Ans.(c)

7. The light of distant stars is affected by

A.the earth’s atmosphere

B.interstellar dust

C.both (a) and (b)

D.None of the aboveView Answer Workspace Report Discuss in Forum

Ans.(c)

8. The landmass of which of the following continents is the least?

A.Africa

B.Asia

C.Australia

D.Europe

Ans.(c)

 

 

 

9. Without ____ the equator would be much hotter than it is while the poles would be much cooler.

A.latitudinal redistribution of heat

B.cycle of air circulation

C.global wind pattern

D.All are similar terms

Ans.(d)

10. The habitats valuable for commercially harvested species are called

A.coral reefs

B.sea grass bed

C.hot spots

D.None of the above

Ans(b)

11. Which of the following is tropical grassland?

A.Taiga

B.Savannah

C.Pampas

D.Prairies

Ans(b)

12. With the disintegration of USSR in end 1991, comprised of ____ Union Republics.

A.15

B.10

C.5

D.25

Ans.(a)

 

 

13. The iron and steel industries of which of the following countries are almost fully dependent on imported raw materials?

A.Britain

B.Japan

C.Poland

D.Germany

Ans.(b)

14. The temperature increases rapidly after

A.ionosphere

B.exosphere

C.stratosphere

D.troposphere

Ans(a)

15. The humidity of the air depends upon

A.temperature

B.location

C.weather

D.All of the above

Ans.(d)

16. The groundwater can become confined between two impermeable layers. This type of enclosed water is called

A.artesian

B.artesian well

C.unconfined groundwater

D.confined groundwaterView Answer Workspace Report Discuss in Forum

Ans.(a)

 

 

17. The largest glaciers are

A.mountain glaciers

B.alpine glaciers

C.continental glaciers

D.piedmont glaciersView Answer Workspace Report Discuss in Forum

Ans.(c)

18. The ionosphere includes

A.mesosphere

B.thermosphere

C.thermosphere and exosphere

D.thermosphere, exosphere and mesosphere

Ans.(c)

19. The highest degree of concentration of mineral deposits are found in

A.northeastern zone

B.northwestern zone

C.southern zone

D.All of the above

Ans.(a)

20. The group of minerals chemically containing hydrocarbons is

A.silicate group

B.organic group

C.oxide group

D.hydride group

Ans.(b)

 

 

 

21. The iron ore mined at Bailadila is mostly

A.haematite

B.siderite

C.limonite

D.magnetic

Ans.(a)

22. The leading state in producing paper is

A.Bihar

B.West Bengal

C.Kerala

D.Orissa

Ans.(b)

23. The largest dune files are found in

A.Middle East

B.North Africa

C.both (a) and (b)

D.None of the above

Ans.(c)

24. The Harmattan is

A.cool, extremely dry wind that forms over the Sahara and blows westward or south-westward to the African coast

B.wind that blows during the dry season from December to February

C.tertiary wind that carry great quantities of fine dust from the Sahara

D.All of the above

Ans(d)

 

 

25. The largest gold producing country in the world is

A.China

B.Canada

C.South Africa

D.USA

Ans.(a)

26. The hydrological cycle is a conceptual model that describes

A.the storage of water between biosphere, hydrosphere, atmosphere and lithosphere

B.the movement of water between biosphere, atmosphere, lithosphere and hydrosphere

C.both (a) and (b)

D.None of the above

Ans.(c)

27. The least explosive type of volcano is called

A.Basalt plateau

B.Cinder cone

C.Shield volcanoes

D.Composite volcanoes

Ans.(a)

28. The largest fish exporting region in the world is

A.the north-east atlantic region

B.the north-east pacific region

C.the north-west pacific region

D.the south-east asian region

Ans. (a)

 

 

 

29. The largest country of the world by geographical area is

A.Russia

B.Vatican City

C.Australia

D.USA

Ans. (a)

30. The hot and cold deserts together occupy nearly ____ land area of the world.

A.1/2

B.1/4th

C.1/3rd

D.3/4th

Ans.(c)

31. The highest average salinity amongst the following seas is reported from

A.Dead Sea

B.Red Sea

C.Black Sea

D.Mediterranean Sea

Ans. (a)

32. The Himalayan mountain system belongs to which of the following?

A.Volcanic mountains

B.Residual mountains

C.Block mountains

D.Fold mountains

Ans.(d)

 

 

33. The heavy day soils that show significant expansion and contraction due to the presence or absence of moisture is called

A.aridsols

B.vertisols

C.histosols

D.andisols

Ans.(b)

34. The HBJ Upgradation project, upgraded the capacity of HBJ pipeline from 18.2 MM SC MD to

A.20 MM SC MD

B.33.4 MM SC MD

C.22.3 MM SC MD

D.29.6 MM SC MD

Ans.(b)

35. The highest mountains on earth namely Mount Everest, K2, Kanchenjanga are located in

A.the greater Himalayas

B.the Lesser Himalayas

C.the outer Himalayas

D.None of the above

Ans.(a)

36. The infrared radiation by sun are strongly absorbed by

A.carbon dioxide

B.water vapours

C.carbon dioxide and water vapours

D.ozone

Ans.(a)

 

 

37. The latitude of a place expresses its angular position relative to the plane of

A.axis of earth

B.north pole

C.south pole

D.equator

Ans.(d)

38. The landforms that are influences by several process namely, weathering, erosion, deposition are known as

A.polygenetic landforms

B.structural landforms

C.polycyclic landforms

D.None of the above

Ans.(a)

39. The initial increase of magnetic field in magnetic storms is caused

A.when the shock wave, associated with the gusty solar wind, compresses the magnetosphere

B.when there is a large decrease in field intensity

C.when the gust wind itself engulfs the magnetosphere

D.None of the aboveView Answer Workspace Report Discuss in Forum

Ans.(a)

40. The island state of Australia is

A.Victoria

B.Queensland

C.Tasmania

D.New South WalesView Answer Workspace Report Discuss in Forum

Ans.(a)

 

 

 

41. The Ice age ended about ____ years ago.

A.140

B.1,400

C.14,000

D.140,000View Answer Workspace Report Discuss in Forum

Ans.(c)

42. The languages used in China is

A.Chinese, English

B.Chinese, Arabic

C.Chinese, French

D.Chinese, KoreanView Answer Workspace Report Discuss in Forum

Ans.(a)

43. The islands with coral covered surfaces in Bay of Bengal are

A.Andaman islands

B.Nicobar islands

C.both (a) and (b)

D.None of the above

Ans.(b)

44. Within the transporting medium, transport can occur by

A.suspension

B.solution and traction

C.solution

D.All of the above

Ans.(d)

 

 

 

45. The length of the day is determined in

A.astronomical units

B.solar terms

C.length of the hours

D.None of the above

Ans.(a)

46. The hot, dry wind on the east or leeward side of the Rocky mountains (North America) is called

A.the Chinook

B.the Sirocco

C.the Harmattan

D.the Loo

Ans.(a)

47. The islands of Seychelles are located in the

A.Arctic Ocean

B.Atlantic Ocean

C.Indian Ocean

D.Pacific Ocean

Ans.(c)

48. The island of Sri Lanka formerly known as

A.Madagascar

B.Tasmania

C.Ceylon

D.None of the above

Ans.(c)

 

 

 

49. The highest sand dunes are found is

A.the Sahara desert

B.the Atacama desert

C.the Kalahari desert

D.the Gobi desert

Ans.(a)

50.The greatest variety of animal and plant species is fund in

A.temperate grasslands

B.tropical moist forests

C.tundra regions

D.in hot deserts

Ans.(b)

51. The layer of the earth, immediately below the crust, is called

A.outer core

B.inner core

C.inner mantle

D.outer mantle

Ans.(d)

52. The highest mountains in Africa, which is not part of any mountains chain, is

A.Mt. Aconcagua

B.Mr. Kilimanjaro

C.Mt. Kosciusco

D.Mont Blanc

Ans.(b)

 

 

 

53. The heavier silicates named as ‘Sima’ or silica + magnesium are most abundant in the

A.crust

B.core

C.mantle

D.ocean floors

Ans.(d)

54. The imaginary line on the earth’s surface, which closely follows the 180 º meridian, is called the

A.International Date Line

B.Tropic of Cancer

C.Equator

D.Prime Meridian

Ans.(a)

55. The largest part of our hydrosphere is

A.Atlantic Ocean

B.Indian Ocean

C.Pacific ocean

D.Antarctica ocean

Ans.(c)

56. The limit beyond which the stars suffer internal collapse is called the

A.Raman Effect

B.Chandrasekhar limit

C.Aurora Borealis

D.Quasan Zone

Ans.(b)

 

 

57. The ground water that occurs when flow of the subterranean water is not confined by the presence of impermeable layers is called

A.unconfined groundwater

B.confined groundwater

C.aquifer

D.Artesian

Ans.(a)

58. The gulf that separates Finland and Sweden in Europe is

A.the Gulf of Bothnia

B.the Gulf of Lions

C.the Gulf of Genoa

D.the Gulf of Venice

Ans.(a)

59. The largest continent in the world is

A.Africa

B.Asia

C.Australia

D.Antarctica

Ans.(b)

60. The landforms that are created by massive earth movements due to place tectonics are called

A.structural landforms

B.weathering landforms

C.erosional landforms

D.depositional landforms

Ans.(a)

 

 

61. The largest production of mica in Asia is from

A.Indonesia

B.Malaysia

C.Myanmar

D.India

Ans.(d)

62. The latitude ‘AA’ on the map represents the

A.Tropic of Cancer

B.Tropic of Capricorn

C.Equator

D.None of the above

Ans.(c)

63. The largest fresh water lake of Africa, area wise is

A.lake Victoria

B.lake Tanganyika

C.lake Malawi

D.lake Rudot

Ans.(a)

64. The important mountains of Europe include

A.Andes, Alps, Pyrenees

B.Alps, Carpathians, Pyrenees, Apennines

C.Alps, Himalayas, Rock mountains

D.None of the above

Ans.(b)

 

 

 

65. The last major glacial period began about 2,000,000 years before present and is commonly known as

A.Pleistocene or ice age

B.Paleocene or ice age

C.Pliocene or ice age

D.Holocene or ice age

Ans.(a)

66. The imaginary axis at which the earth rotates remains inclined at an angle of ____ to the plane of earth’s orbit.

A.44 1/2 º

B.55 1/2 º

C.66 1/2 º

D.0 º

ans,.(c)

67. The ionosphere contains ionized air that protects the earth from

A.the ultraviolet rays of the sun

B.the infrared rays of the sun

C.the falling meteorites

D.None of the above

Ans.(c)

68. The horizontal of soil profile is composed of

A.weathered parent material that is not affected by translocation and organic modification

B.material affected by translocation & organic modification

C.unweathered bedrock

D.None of the above

Ans.(a)

 

 

69. The largest city in Latin America is

A.Mexico city

B.Caracas

C.Rio-de-Janeiro

D.Buenos Aires

Ans.(a)

70. The highest and lowest values of a weather element observed over the entire period of record are

A.extremes

B.average extremes

C.absolute extremes

D.relative extremes

Ans.(c)

71. The highest mountain peak of Oceania is

A.Mt. Victoria, Papua New Guinea

B.Mt. Kosciusko, Australia

C.Mt. Cook, South Island (New Zealand)

D.Puncak Jaya, Indonesia.

Ans.(d)

72. The length of the tropical years (the time interval between successive occurrences of the spring equinox) is decreasing very slowly as a result of

A.small, progressive changes in the earth’s rotational speed

B.small, progressive change in earth’s orbit around the sun

C.both (a) and (b)

D.None of the above

Ans.(c)

 

 

73. The largest gulf in the world is

A.Gulf of Mexico

B.Persian Gulf

C.Gulf of Carpentaria

D.Gulf of Mannar

Ans.(a)

74. The hunting and gathering economy can support only

A.1 person per sq. km

B.3 persons per sq. km

C.5 persons per sq. km

D.7 persons per sq. km

Ans.(a)

75. The import of crude oil and petroleum done from national oil companies of producer countries, which have a net exportable surplus of oil is by

A.term contracts

B.term tenders

C.monthly tenders

D.All the above

Ans.(a)

76. The land-sea distribution or the positions of the world’s continents and major oceans influences

A.the major pressure belts that develop from the general circulation of the atmosphere

B.the development of the mid-latitude cyclonic depressions, at the convergence zone between polar and subtropical air masses

C.both (a) and (b)

D.None of the above

Ans.(c)

 

 

77. The knowledge about the topography of the ocean basins has been derived from

A.seismic surveying

B.echo sounder

C.side-scan sonar

D.All of the above

Ans.(d)

78. The headquarters of the Commonwealth of Independent States (CIS), formed out of erstwhile USSR, is at

A.Minsk in Byelorussia

B.Moscow in Russia

C.Kiev in Ukraine

D.Kistiner in Moldavia

Ans.(a)

                                                                        INDIAN GEOGRAPHY

 

1. 

The Paithan (Jayakwadi) Hydro-electric project, completed with the help of Japan, is on the river

A.

Ganga

B.

Cauvery

C.

Narmada

D.

Godavari

Ans.d

2. 

The percentage of irrigated land in India is about

A.

45

B.

65

C.

35

D.

25

Ans.c

 

 

 

3. 

The southernmost point of peninsular India, that is, Kanyakumari, is

A.

north of Tropic of Cancer

B.

south of the Equator

C.

south of the Capricorn

D.

north of the Equator

Ans.d

4. 

The pass located at the southern end of the Nilgiri Hills in south India is called

A.

the Palghat gap

B.

the Bhorghat pass

C.

the Thalgat pass

D.

the Bolan pass

Ans.a

5. 

Which of the following factors are responsible for the rapid growth of sugar production in south India as compared to north India?

  1.      I.         Higher per acre field of sugarcane
  2.    II.         Higher sucrose content of sugarcane
  3. Lower labour cost
  4.  IV.         Longer crushing period

A.

I and II

B.

I, II and III

C.

I, III and IV

D.

I, II and IV

Ans.d

 

 

 

6. 

The principal copper deposits of India lie in which of the following places?

A.

Hazaribag and Singbhum of Bihar

B.

Khetri and Daribo areas of Rajasthan

C.

Anantapur in Andhra Pradesh

D.

Siwaliks in Uttar Pradesh and in Karnataka

Ans.a

7. 

Which of the following are true regarding Jhum cultivation in India?

  1.      I.         It is largely practiced in Assam
  2.    II.         It is referred to as ‘slash and burn’ technique
  3. In it, the fertility is exhausted in a few years

A.

I, II and III

B.

II and III

C.

I and II

D.

I and III

Ans.a

8. 

The Yarlung Zangbo river, in India, is known as

A.

Ganga

B.

Indus

C.

Brahmaputra

D.

Mahanadi

Ans.c

9. 

The Salal Project is on the river

A.

Chenab

B.

Jhelum

C.

Ravi

D.

Sutlej

Ans.a

 

 

 

10. 

The only zone in the country that produces gold is also rich in iron is

A.

North-eastern zone

B.

North-western zone

C.

Southern zone

D.

None of the above

Ans.c

11. 

The percentage of earth surface covered by India is

A.

2.4

B.

3.4

C.

4.4

D.

5.4

Ans.a

12. 

Which among the following is/are the major factor/factors responsible for the monsoon type of climate in India?

  1.      I.         Location
  2.    II.         Thermal contrast
  3. Upper air circulation
  4.  IV.         Inter-tropical convergence zone

A.

I

B.

II, III

C.

II, III and IV

D.

I, II, III and IV

Ans.d

13. 

The present forest area of India, according to satellite data, is

A.

increasing

B.

decreasing

C.

static

D.

decreasing in open forest area but increasing in closed forest area

Ans.b

 

14. 

The India’s highest annual rainfall is reported at

A.

Namchi, Sikkim

B.

Churu, Rajasthan

C.

Mawsynram, Meghalaya

D.

Chamba, Himachal Pradesh

Ans.c

15. 

The refineries are Mathura, Digboi and Panipat are set up by

A.

Indian Oil Corporation Ltd.

B.

Hindustan Petroleum Corporation Ltd.

C.

Bharat Petroleum Corporation Ltd.

D.

Crude Distillation unit of Madras Refineries Ltd.

Ans.a

16. 

What is the predominant type of Indian agriculture?

A.

Commercial agriculture

B.

Extensive agriculture

C.

plantation agriculture

D.

subsistence agriculture

Ans.d

17. 

The Radcliffe line is a boundary between

A.

India and Pakistan

B.

India and China

C.

India and Myanmar

D.

India and Afghanistan

Ans.a

18. 

Which of the following has a potential for harnessing of tidal energy in India?

A.

Gulf of Cambay

B.

Gulf of Mannar

C.

Backwaters of Kerala

D.

Chilka lake

Ans.a

19. 

The typical area of sal forest in the Indian peninsular upland occurs

A.

on the western ghats

B.

between the Tapti and the Narmada

C.

to the north-east of the Godavari

D.

on the Malwa plateau

Ans.d

20. 

The state having a largest area of forest cover in India is

A.

Arunachal Pradesh

B.

Haryana

C.

Madhya Pradesh

D.

Assam

Ans.c

21. 

The year ____ is called a Great Divide in the demographic history of India.

A.

1901

B.

1921

C.

1941

D.

1951

Ans.b

 

 

 

22. 

The only private sector refinery set up by Reliance Petroleum Ltd. is located at

A.

Guwahati

B.

Jamnagar

C.

Mumbai

D.

Chennai

Ans.b

23. 

The only state in India that produces saffron is

A.

Assam

B.

Himachal Pradesh

C.

Jammu and Kashmir

D.

Meghalaya

Ans.c

24. 

Three important rivers of the Indian subcontinent have their sources near the Mansarover Lake in the Great Himalayas. These rivers are

A.

Indus, Jhelum and Sutlej

B.

Brahmaputra, Sutlej and Yamuna

C.

Brahmaputra, Indus and Sutlej

D.

Jhelum, Sutlej and Yamuna

Ans.c

25. 

The zonal soil type of peninsular India belongs to

A.

red soils

B.

yellow soils

C.

black soils

D.

older alluvium

Ans.a

 

 

26. 

The most plausible explanation for the location of the Thar desert in western India is

A.

the obstruction caused by the Aravalis to the rain-bearing wind that proceeds to the Ganga Valley

B.

the evaporation of moisture by heat

C.

the absence of mountains to the north of Rajasthan to cause orographic rainfall in it

D.

that the moisture carried by the South-west monsoon is driven away by the dry upper air current

Ans.c

27. 

The northern boundary of the peninsular plateau of Indian runs parallel to the Ganga and the Yamuna from Rajmahal hills to a point near

A.

Allahabad

B.

Delhi

C.

Gwalior

D.

Jaipur

Ans.b

28. 

Which of the following food grain crops occupies the largest part of the cropped area in India?

A.

Barley and maize

B.

Jowar and bajra

C.

Rice

D.

Wheat

Ans.c

29. 

The number of major languages, recognized in the Indian Union as official language, are

A.

15

B.

22

C.

12

D.

9

Ans.b

 

 

 

 

30. 

The oldest rocks in India are reported from

A.

Dharwar region, Karnataka

B.

Aravalli range, Rajasthan

C.

Vindhyan range, Madhya Pradesh

D.

Siwalik range, Punjab

Ans.a

31. 

Which of the following groups of rivers originate from the Himachal mountains?

A.

Beas, Ravi and Chenab

B.

Ravi, Chenab and Jhelum

C.

Sutlej, Beas and Ravi

D.

Sutlej, Ravi and Jhelum

Ans.a

32. 

Which of the following groups of states has the largest deposits of iron ore?

A.

Andhra Pradesh and Karnataka

B.

Bihar and Orissa

C.

Madhya Pradesh and Maharashtra

D.

West Bengal and Assam

Ans.b

33. 

Which of the following union territories of India has the highest density of population per sq km?

A.

Pondicherry

B.

Lakshadweep

C.

Delhi

D.

Chandigarh

Ans.c

 

 

 

34. 

which atomic power station in India is built completely indigenously?

A.

Kalpakkam

B.

Narora

C.

Rawat Bhata

D.

Tarapore

Ans.a

35. 

The south-west monsoon contributes ____ of the total rain in India.

A.

86%

B.

50%

C.

22%

D.

100%

Ans.a

36. 

The Shimla Convention is an agreement that sets

A.

Shimla as a tourist spot

B.

Shimla as the capital of Himachal Pradesh

C.

boundary between India and Tibet

D.

None of the above

Ans.c

37. 

Which of the following events took place in the Cenozoic era?

A.

Formation of the rockies, India collides with Asia and the formation of the Himalayas and the Alps

B.

Formation of the Appalachians and central European mountains

C.

Splitting of India from Antarctic

D.

Breaking up of Pangaea

Ans.a

 

 

38. 

The oldest oil field in India is the ____ field, in ____

A.

Anleshwar, Gujarat

B.

Bombay High, Maharashtra

C.

Nawagam, Gujarat

D.

Digboi, Assam

Ans.d

39. 

Unlike other parts of the Indian Coast, fishing industry has not developed along the Saurashtra coast because

A.

there are few indentions suitable for fishing

B.

of overwhelming dependence on agriculture and animal husbandary

C.

the sea water is relatively more saline

D.

of industrial development leading to widespread pollution of coastal area

Ans.b

40. 

The mountain building in Himalayas began

A.

about 45 million years ago

B.

when the continental plates of India and Eurasia converged on each other

C.

both (a) and (b)

D.

None of the above

Ans.c

41. 

The outer Himalayas lie between

A.

the lease Himalayas and the Indo Gangetic plain

B.

the foot hills and the Indo Gangetic plain

C.

the greater Himalayas and the lesser Himalayas

D.

Indo-Gangetic plains and the peninsula

Ans.a

42. 

Which of the following geographical features have played a great unifying role in strengthening the forces of homogeneity of the Indian people?

  1.      I.         The expanses of water surrounding the peninsula
  2.    II.         The Himalayan Mountains
  3. The vastness of the country
  4.  IV.         The presence of the Indian ocean

A.

I

B.

II

C.

I and II

D.

I, II, III and IV

Ans.d

43. 

Which of the following drainage systems fall into Bay of Bengal?

A.

Ganga, Brahmaputra and Godavari

B.

Mahanadi, Krishna and Cauvery

C.

Luni, Narnada and Tapti

D.

Both (a) and (b)

Ans.d

44. 

The oldest oil refinery in India is at

A.

Digboi, Assam

B.

Haldia, near Kolkata

C.

Koyali, near Baroda

D.

Noonmati, Assam

Ans.a

 

 

 

45. 

The oldest mountains in India are

A.

Aravalis

B.

Vindhyas

C.

Satpuras

D.

Nilgiri hills

Ans.a

46. 

Which of the following groups of rivers have their source of origin in Tibet?

A.

Brahmaputra, Ganges and Sutlej

B.

Ganges, Sutlej and Yamuna

C.

Brahmaputra, Indus and Sutlej

D.

Chenab, Ravi and Sutlej

Ans.c

47. 

Which of the following measures are effective for soil conservation in India?

  1.      I.         Avoiding crop rotation
  2.    II.         Afforestation
  3. Encouraging the use of chemical fertilizers
  4.  IV.         Limiting shifting cultivation

A.

I and II

B.

II and IV

C.

III and IV

D.

I, II and III

Ans.b

48. 

Which of the following crops needs maximum water per hectare?

A.

Barley

B.

Maize

C.

Sugarcane

D.

Wheat

Ans.c

 

 

49. 

The watershed between India and Myanmar is formed by

A.

the Naga hills

B.

the Garo hills

C.

Khasi hills

D.

the Jaintia hills

 

Ans.a

50. 

The originating in the Himalayan mountain complex consists of how many distinct drainage systems of the Indian Subcontinent?

A.

Two

B.

Three

C.

Four

D.

Five

Ans.b

51. 

The percentage of India’s total population employed in agriculture is nearly

A.

40%

B.

50%

C.

60%

D.

70%

Ans.d

52. 

Which of the following important rivers of India does not originate from the Western Ghats?

A.

Cauvery

B.

Godavari

C.

Krishna

D.

Mahanadi

Ans.d

53. 

Which of the following areas or regions is most prone to earthquakes?

A.

Ganga-Brahmaputra valley

B.

Deccan plateau

C.

Plains of northern India

D.

Western ghats

Ans.a

54. 

The proportion of forest to the total national geographical area of India as envisaged by National Forest Policy is

A.

30.3%

B.

33.3%

C.

38.3%

D.

42.3%

Ans.b

55. 

Which of the following dams has generations of power more than irrigation as its main purpose?

A.

Gandhi Sagar

B.

Hirakud

C.

Periyar

D.

Tungabhadra

Ans.a

56. 

Which of the following crops is regarded as a plantation crop?

A.

Coconut

B.

Cotton

C.

Sugarcane

D.

Rice

Ans.a

57. 

Which of the following countries leads in the production of aluminium and its products in the world?

A.

Australia

B.

France

C.

India

D.

USA

Ans.d

58. 

The natural region which holds the Indian subcontinent is

A.

equatorial climate change region

B.

hot deset

C.

monsoon

D.

mediterranean

Ans.c

59. 

The most ideal region for the cultivation of cotton in India is

A.

the Brahmaputra valley

B.

the Indo-Gangetic valley

C.

the Deccan plateau

D.

the Rann of Kutch

Ans.c

60. 

Which of the following are true with respect to the Indian Peninsular Plateau?

  1.      I.         The southern plateau block is formed mainly of granite and gneiss
  2.    II.         The Deccan lava plateau is an elevated tableland consisting of horizontally arranged lava sheets
  3. The Malwa plateau dominates the Vindhyam scraps, forming the northern flank of the plateau
  4.  IV.         The trough of the Narmada and Tapti are interposed between the Vindhyan and the Satpura ranges

A.

I, II and III

B.

I and II

C.

I, II, III and IV

D.

I, III and IV

Ans.c

61. 

Which of the following types of soil are mostly confined to river basins and coastal plains of India?

A.

Alluvial soils

B.

Black soils

C.

Laterite soils

D.

Red soils

Ans.a

 

 

 

62. 

The two states of India, most richly endowed with iron ore, are

A.

Bihar and Orissa

B.

Madhya Pradesh and Orissa

C.

Bihar and West Bengal

D.

Madhya Pradesh and West Bengal

 

Ans.a

63. 

The most fertile region of India is

A.

the Himalayas

B.

the central Highlands

C.

the Indo-Gangetic plain

D.

peninsular plateau

Ans.c

64. 

Which of the following groups accounts for over 90 per cent of India’s annual coal production?

A.

Bihar, Orissa and West Bengal

B.

Bihar, Orissa and Madhya Pradesh

C.

Orissa, Madhya Pradesh and Tamil Nadu

D.

West Bengal, Madhya Pradesh and Tamil Nadu

Ans.a

 

 

 

 

 

 

65. 

The significant shifts in Indian agriculture during green revolution include

A.

non-food grains reported some spectacular progress and shift in the cropping pattern

B.

major food grains, in the eastern regions productions decreased and in the northern states increased

C.

both (a) and (b)

D.

None of the above

Ans.c

66. 

The number of major ports in India is

A.

5

B.

8

C.

13

D.

15

Ans.c

67. 

Which of the following is a peninsular river of India?

A.

Gandak

B.

Kosi

C.

Krishna

D.

Sutlej

Ans.c

68. 

Which of the following is the most important raw material for generation of power in India?

A.

Coal

B.

Mineral Oil

C.

Natural Gas

D.

Uranium

Ans.a

 

 

 

 

 

69. 

When it is noon IST at Allahabad in India, the time at Greenwich, London, will be

A.

midnight ,GMT

B.

1730 hours

C.

0630 hours

D.

None of the above

Ans.c

70. 

Which country has the largest coast line?

A.

USA

B.

Australia

C.

Canada

D.

India

Ans.c

71. 

The river Godavari is often referred to as Vridha Ganga because

A.

it is the older river of India

B.

of its large size and extent among the peninsular rivers

C.

there are a fairly large number of pilgrimage centres situated on its banks

D.

its length is nearly the same as that of the river Ganges

Ans.b

72. 

The scarcity or crop failure of which of the following can cause a serious edible oil crisis in India?

A.

coconut

B.

Groundnut

C.

Linseed

D.

Mustard

Ans.b

 

 

 

 

 

73. 

The pennines (Europe), Appalachians (America) and the Aravallis (India) are examples of

A.

old mountains

B.

young mountains

C.

fold mountains

D.

block mountains

Ans.a

74. 

Which of the following factors are responsible for present crisis in the jute industry in India?

  1.      I.         The decline in overseas market
  2.    II.         Inadequately supply of raw jute
  3. Stiff competition from synthetic packing materials

Select the correct answer from the codes given below

A.

I and II

B.

I, II and III

C.

I and III

D.

II and III

Ans.a

75. 

Which of the following factors are responsible for India’s failure to fully exploit the inland fisheries during the last five decades?

  1.      I.         Silting and pollution of the inland water bodies
  2.    II.         Deforestation in the catchment areas of the rivers
  3. Lack of marketing facilities

Select the correct answer from the codes given below

A.

I, II and III

B.

I and II

C.

I and III

D.

II and III

Ans.c

 

 

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: